marți, 13 ianuarie 2009

live forever

muzica reprezinta un capitol extrem de important in viata mea. pot spune ca nu pot traii fara muzica. inca de prin '94 am inceput sa ascult trupe britpop ca suede, oasis, pulp, blur sau radiohead.
britpop-ul s-a nascut la inceputul anilor '90, este un subgen al rock-ului alternativ caracterizat de influenta stilului british guitar pop music si a vrut sa fie o reactie impotriva grunge-ului american. odata cu moartea lui curt cobain grunge-ul incepe sa apuna si cum in marea britanie nu exista un stil propriu de muzica, cativa tineri nebunatici au format cateva trupe iar succesul nu a intarziat sa apara. tonul il dau cei de la the stone roses fiind indeaproape urmati de suede, blur sau oasis. britpop-ul vine asadar pe fondul unei acute lipse de muzica britanica a ultimilor 20 si ceva de ani dar si intr-o perioada de mari proteste si nemultumiri social-politice fata de guvernul condus de margaret thatcher. dupa the beatles britanicii au avut putine trupe de succes in anii '80, doar cateva nume cum ar fi new order, the cure sau the smith. venise timpul unor schimbari radicale. si iata ca apar aceste trupe de tineri care canta despre problemele cotidiene dar si despre dragoste. se naste un adevarat fenomen cultural, o trezire a natiunii, o noua invazie de muzica. marea britanie devine mandra de noua industrie muzicala care ocupa pozitii de top in clasamentele radiourilor, a revistelor de specialitate sau a vanzarilor de cd-uri, dar si de venirea la puterea tarii a laburistilor. noul val loveste cu forta adjudecandu-si mari succese. imediat se formeaza cateva zeci de trupe, unele devenind faimoase: supergrass, kula shaker, mansun, the verve, the charlatans, manic street preachers, radiohead, republica, james.
prin albumele lansate, atitudine sau concertele care atrag mii de fani, toti acesti artisti scriu o noua pagina de istorie. din pacate britpop-ul nu a tinut mai mult de cativa ani, cam pana prin '98, dupa care se transforma intr-un nou curent: indie. acest nou stil este un britpop mai elaborat, sofisticat, glamour, incluzand influente ale altor genuri de muzica cum ar fi alternativ, electro, trip-hop sau jazz.
toate trupele britanice actuale printre care enumar doar cateva: coldplay, keane, bloc party, editors, elbow, embrace, kaiser chiefs, kasabian, starsailor, the coral, the kooks, hard-fi sau the last shadow puppets isi au radacinile si sunt tributare acestui mare fenomen muzical care a schimbat istoria muzicii denumit britpop. maybe were gonna live forever...

Niciun comentariu: