joi, 19 martie 2009

curtezane si geishe

am revazut filmele dangerous beauty si memoirs of a geisha. daca curtezanele nu erau altceva decat prostituate de intalta clasa, oferindu-si sarmul si placerile sexuale domilor cu dare de mana, in schimb geishele erau mai mult dame de companie, intretinand buna dispozitie a domnilor generosi. ambele au multe in comun: sunt frumoase, elegante, antrenate pentru a oferii placeri, experte in conversatie, dans, seductie, stiu sa pastreze secretele unei intalniri intime, relatiile fiind bazate pe respect reciproc, incredere, loialitate si nu in ultimul rand specialiste in amor. evidentiindu-si talentele pentru entertainment-ul barbatilor, le este interzis sa se indragosteasca de vreunul dintre clienti. isi pot oferii abilitatile, corpul, insa nu si inima. cat timp sunt in breasla trebuie sa ramana libere si disponibile.
inca din timpurile antice a-ti castiga existenta printr-o munca in domeniul sexului era considerat un lucru onorabil. la greci forma ritualurilor de sex sacru se practica in temple sub binecuvantarea zeitei afrodita. la romani zeita dragostei era venus. in antichitate voluptatea se invata in scoli asa cum se invata azi scrisul si cititul. femeia curtezana primea o educatie cu totul speciala, diferita de a celorlalte femei iar obiceiul de a fi platita pentru serviciile erotice prestate era un fapt normal si legal. sunt cazuri cand numele unor curtezane sunt mai vestite decat ale unor regi din antichitate. grecii si romanii nu ar fi fost de acord cu persecutiile si privarea de drepturi la care sunt supuse postituatele din statele moderne ale zilelor noastre. evul mediu a adus cu el o perioada agitata care a schimbat radical viata curtezanelor, biserica catolica luandu-si serios rolul de a face viata femeilor care isi castigau existenta de pe urma vanzarii propriului corp cat mai mizera, urmarindu-le, punandu-le sa plateasca impozite, aruncandu-le in inchisori unde erau maltratate si expuse la toate atrocitatile. secolul al XVII-lea aduce in franta, datorita domniei lui ludovic al XV-lea, un triumf al curtezanelor. pudorea prefacuta care dominase sfarsitul domniei lui ludovic al XIV-lea este inlocuita treptat cu sentimentul eliberarii femeii, astfel ca dupa o indelungata simulare a cinstei si devotiunii, femeile au o pofta nebuna de distractie. numeroase documente ale epocii prezinta aceasta forma de buna dispozitie sociala ca pe un lucru extrem de rafinat si de placut, lipsit de prejudecati, prin care actul sexual era considerat un deliciu pe care cineva si-l putea oferi intre doua lecturi, intre doua pahare de vin sau intre doua conversatii fara a-si face griji, sau fara a incerca vreun regret. timp de patru secole, cele mai faimoase curtezane din europa au fost in venetia renascentista, fiind descrise ca avand o deosebita frumusete, stil, rafinament si eleganta. mergand in asia, indienii aveau un deosebit respect pentru prostitutie. astfel gasim in stravechiul poem indian kama kama mentiuni despre femeia casta pusa in inferioritate de prostituata atat din punct de vedere sexual cat si social. a-ti castiga existenta prin practicarea amorului nu avea pe atunci nimic respingator. in japonia, geishele au fost dintotdeauna respectate fiind o parte importanta a obiceiurilor si culturii acestui popor. cuvantul geisha inseamna artist. ea este o femeie cu o pregatire foarte solida in diverse arte, cum ar fi dansurile traditionale japoneze, cantece, cantatul la diverse intrumente, ceremonia servirii ceaiului sau aranjamentele florale. pentru o anumita suma de bani, geisha are misiunea de a distra invitatii unei petreceri cu jocuri, muzica, dans sau doar prin simpla conversatie, activitatea ei fiind de ai face pe clienti fericiti.
in privinta dorintei sexuale, a fost aproximativ aceeasi in toate timpurile, numai modul de manifestare fiind diferit: de-a lungul epocilor puritane totul s-a desfasurat pe ascuns, in timp ce in perioadele mai relaxate lucrurile s-au derulat aproximativ pe fata. nu in ultima instanta, majoritatea celor care fac legea au fost din toate timpurile primii care au incalcat-o si ultimii care au recunoscut acest lucru.
curtezanele si geishele au fost deopotriva iubite sau detestate, jucand un rol important in societate, au salvat casnicii, declansat dueluri, invidii, intrigi si isi au locul lor bine definit in istorie.

Niciun comentariu: