joi, 26 martie 2009

more books & green tea

am revenit astazi la targul kilipirim, tocmai pentru a cerceta cu mai mare atentie cartile oferite de editurile prezente si nu am facut rau pentru ca am gasit alte carti bune, la preturi de chilipir, care parca ma asteptau indemnandu-ma sa le cumpar. din seria perechi celebre am mai luat inca 4 carti: dali & gala, simone de beauvoir & jean-paul sartre, ingrid bergman & roberto rossellini si marcel cerdan & edith piaf. frumoase povesti de dragoste, adevarate povesti de viata. ce-mi place la aceste carticele este ca pe langa povestea in sine a celor doi protagonisti, ne este prezentata si perioada in care au trait, locurile, oamenii, societatea si evenimentele care au avut conexiuni cu relatia celor doi. prin prisma acestei legaturi imi fac o imagine de ansamblu asupra acelei epoci. imi place sa ma intorc in timp pentru a descoperii lucruri conectate acelor vremuri. de multe ori ele sunt atat de actuale.
am mai luat ghidul parfumului, o ampla lucrare despre parfumuri vechi demult apuse sau creatii ale ultimelor decenii si minunata lor poveste. asemenea documente de specialitate sunt rare la noi, eu ma mandresc ca detin 8 astfel de lucrari. de la un alt stand am avut norocul sa gasesc doua carti despre arta scrise in limba engleza: art deco si dictionary of art and artists - un cuprinzator dictionar ilustrat despre pictura, sculptura, grafica, scoli, tehnici, miscari si curente ale artei din toate timpurile.
apoi am mers pentru o scurta plimbare in zona veche a strazilor smardan-selari-lipscani. de la cochetul magazin al firmei austriece sonnentor mi-am luat un delicios ceai verde de iasomie. tocmai savurez o cana cu aceasta minunata licoare si pentru ca atmosfera sa fie completa, ard un betisor de iasomie egipteana.
abia astept sa citesc noile carti. enjoy this sublime pleasures.

miercuri, 25 martie 2009

kilipirim

targul kilipirim de la sala dalles si-a deschis azi portile iubitorilor de carte. mai multe edituri printre care humanitas, polirom, nemira, paralela 45, trei, curtea veche, univers si altele, si-au amenajat frumos standurile, oferind carti celebre, titluri interesante, incitante si nu in ultimul rand preturi reduse chiar cu pana la 50% sau oferte speciale. poti sa cumperi o carte buna cu numai 5 sau 6 lei. daca sunt carti pe care nu le-ai cumparat atunci cand au aparut, acum poti avea norocul sa le gasesti aici si in plus le iei la un pret mai mic. chiar merita. de la fiecare editie a targului mi-am luat carti bune la preturi de invidiat, carti care ocupa un loc de cinste in biblioteca mea. azi m-am dus inca de la prima ora si deja era aglomerat. ma bucur sa vad oameni culti care sunt preocupati sa citeasca literatura de calitate. din varietatea tentantelor carti mi-am luat 3: ultimul testament al lui oscar wilde, ceai in sahara si zelda & f. scott fitzgerald. de fapt eu cautam altele, insa dupa cum bine zice vorba ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, m-am adaptat imediat ofertelor existente si chiar nu-mi pare rau de alegerea facuta. sper ca la viitoarea editie sa gasesc si cartile pe care mi le doresc atat de mult, bineinteles doar daca intre timp nu voi fi impins de vreun puseu al nerabdarii si le voi cumpara din alte locuri. vom traii si vom vedea. lectura placuta.

sâmbătă, 21 martie 2009

optimistic

ascult radiohead> in rainbows from the basement [live], e absolut dementiala muzica lor. ard un betisor parfumat care emana o nota de misticism si incantator parfum din india. lumina difuza a veiozei face atmosfera camerei sa fie ca intr-un film noir. ma simt bine in micul meu sanctuar: relaxat, optimist, visator. micutii elefanti de onix ma privesc molcomi, parca invitandu-ma intr-o calatorie spre locuri exotice.
de la targul colectionarilor mi-am luat 4 banuti vechi: unul japonez, cu o gaurica la mijloc, pe care il pot purta la gat agatat cu un snur, unul chinezesc, care are pe revers un templu in forma de pagoda, unul din emiratele arabe unite, avand desenat un ceainic alungit si unul francez, bicolor auriu/argintiu, pe care e scris celebrul citat national: liberte, egalite, fraternite. de-alungul timpului am adunat mai multe monede vechi din diferite tari, pe care le tin intr-o superba caseta de lemn si le consider comoara mea.
la carturesti am gasit o noua carte din colectia bonton: la limita vulgaritatii, mic tratat de mare pudoare. am cumparat-o imediat. saptamana viitoare va fi targul kilipirim la sala dalles, de unde vreau sa achizitionez cateva carti.
tocmai a fost echinocţiul de primăvară ce marcheaza safarsitul iernii si inceputul primaverii astromonice. cu toate ca inceputul acestei primaveri este destul de capricios, sper ca in curand vremea va deveni cu adevarat frumoasa si calda. au inflorit arbustii forsitia, aceia cu florile galbene in forma de stelute. astept gingasele magnolii.
if you try the best you can, the best you can is good enough.

vineri, 20 martie 2009

yes, etc.

am asteptat cu mare nerabdare aparitia noului album pet shop boys si iata ca marele eveniment s-a produs, yeeeees! de doua zile il ascult in bucla, nu ma mai satur de el, este un mare regal. azi chiar le-am dedicat toata ziua reascultand albumele very, bilingual, nightlife, release, fundamental si evident yes. ramanand fideli retetei disco-electro-pop care i-a consacrat, neil & chris demonstreaza inca odata ca sunt un duo de mare succes si ca premiul 'oustanding contribution to music' primit la brit awards il merita din plin.
noutatile nu se opresc aici, alte trupe/artisti care imi plac au scos albume noi si imediat le-am descarcat. acestia sunt: a camp, bat for lashes, chris isaak, dear reader, lisa hannigan, metric, neko case, noel gallagher, peter doherty, royksopp, say hi, starsailor, the decemberists, the little hands of asphalt, the rifles, the script, u2 si yeah yeah yeahs. altii vor lansa noi cd-uri in urmatoarele 2-3 luni, le astept cu aceleasi emotii. despre ele voi vorbi la timpul potrivit. pana atunci too much of anything is never enough, you need more.

joi, 19 martie 2009

curtezane si geishe

am revazut filmele dangerous beauty si memoirs of a geisha. daca curtezanele nu erau altceva decat prostituate de intalta clasa, oferindu-si sarmul si placerile sexuale domilor cu dare de mana, in schimb geishele erau mai mult dame de companie, intretinand buna dispozitie a domnilor generosi. ambele au multe in comun: sunt frumoase, elegante, antrenate pentru a oferii placeri, experte in conversatie, dans, seductie, stiu sa pastreze secretele unei intalniri intime, relatiile fiind bazate pe respect reciproc, incredere, loialitate si nu in ultimul rand specialiste in amor. evidentiindu-si talentele pentru entertainment-ul barbatilor, le este interzis sa se indragosteasca de vreunul dintre clienti. isi pot oferii abilitatile, corpul, insa nu si inima. cat timp sunt in breasla trebuie sa ramana libere si disponibile.
inca din timpurile antice a-ti castiga existenta printr-o munca in domeniul sexului era considerat un lucru onorabil. la greci forma ritualurilor de sex sacru se practica in temple sub binecuvantarea zeitei afrodita. la romani zeita dragostei era venus. in antichitate voluptatea se invata in scoli asa cum se invata azi scrisul si cititul. femeia curtezana primea o educatie cu totul speciala, diferita de a celorlalte femei iar obiceiul de a fi platita pentru serviciile erotice prestate era un fapt normal si legal. sunt cazuri cand numele unor curtezane sunt mai vestite decat ale unor regi din antichitate. grecii si romanii nu ar fi fost de acord cu persecutiile si privarea de drepturi la care sunt supuse postituatele din statele moderne ale zilelor noastre. evul mediu a adus cu el o perioada agitata care a schimbat radical viata curtezanelor, biserica catolica luandu-si serios rolul de a face viata femeilor care isi castigau existenta de pe urma vanzarii propriului corp cat mai mizera, urmarindu-le, punandu-le sa plateasca impozite, aruncandu-le in inchisori unde erau maltratate si expuse la toate atrocitatile. secolul al XVII-lea aduce in franta, datorita domniei lui ludovic al XV-lea, un triumf al curtezanelor. pudorea prefacuta care dominase sfarsitul domniei lui ludovic al XIV-lea este inlocuita treptat cu sentimentul eliberarii femeii, astfel ca dupa o indelungata simulare a cinstei si devotiunii, femeile au o pofta nebuna de distractie. numeroase documente ale epocii prezinta aceasta forma de buna dispozitie sociala ca pe un lucru extrem de rafinat si de placut, lipsit de prejudecati, prin care actul sexual era considerat un deliciu pe care cineva si-l putea oferi intre doua lecturi, intre doua pahare de vin sau intre doua conversatii fara a-si face griji, sau fara a incerca vreun regret. timp de patru secole, cele mai faimoase curtezane din europa au fost in venetia renascentista, fiind descrise ca avand o deosebita frumusete, stil, rafinament si eleganta. mergand in asia, indienii aveau un deosebit respect pentru prostitutie. astfel gasim in stravechiul poem indian kama kama mentiuni despre femeia casta pusa in inferioritate de prostituata atat din punct de vedere sexual cat si social. a-ti castiga existenta prin practicarea amorului nu avea pe atunci nimic respingator. in japonia, geishele au fost dintotdeauna respectate fiind o parte importanta a obiceiurilor si culturii acestui popor. cuvantul geisha inseamna artist. ea este o femeie cu o pregatire foarte solida in diverse arte, cum ar fi dansurile traditionale japoneze, cantece, cantatul la diverse intrumente, ceremonia servirii ceaiului sau aranjamentele florale. pentru o anumita suma de bani, geisha are misiunea de a distra invitatii unei petreceri cu jocuri, muzica, dans sau doar prin simpla conversatie, activitatea ei fiind de ai face pe clienti fericiti.
in privinta dorintei sexuale, a fost aproximativ aceeasi in toate timpurile, numai modul de manifestare fiind diferit: de-a lungul epocilor puritane totul s-a desfasurat pe ascuns, in timp ce in perioadele mai relaxate lucrurile s-au derulat aproximativ pe fata. nu in ultima instanta, majoritatea celor care fac legea au fost din toate timpurile primii care au incalcat-o si ultimii care au recunoscut acest lucru.
curtezanele si geishele au fost deopotriva iubite sau detestate, jucand un rol important in societate, au salvat casnicii, declansat dueluri, invidii, intrigi si isi au locul lor bine definit in istorie.

marți, 17 martie 2009

travel

editura univers a scos o serie de 7 volume intitulate 100 de minuni ale artei si arhitecturii din patrimoniul unesco in care ne sunt prezentate cele mai frumoase cladiri din lume declarate monumente si interioarele lor. albumul este structurat pe continente, tari si orase. pozele prezinta ansambluri sau detalii si sunt de o frumusete inegalabila. oricine iubeste frumosul, arta, arhitectura, istoria sau ii place sa calatoreasca trebuie sa aibe in biblioteca aceste albume.
cotidianul a scos o serie de 10 volume: cele mai iubite orase, din care eu mi-am luat 8: paris, londra, praga, sankt petersburg, new york, barcelona, venetia si viena. aceste ghiduri de calatorie descriu istoria orasului, a faimoaselor sale strazi, cladiri, muzee, parcuri, piete sau cele mai importante locuri care trebuiesc vizitate. informatiile oferite sunt foarte utile iar pozele sunt absolut superbe. citind aceste ghiduri si uitandu-ma la poze vizualizam cu ochii mintii tot ce imi era prezentat. mi-as dori sa ajung sa vad in realitate aceste minunate orase/locuri. imi place mult sa calatoresc, pentru mine este cea mai frumoasa experienta.
de la carturesti am luat o carte a prestigioasei edituri taschen din colectia icons: the grand tour - travelling the world with an architect's eye, care prin superbele sale poze ne dezvaluie cateva bijuterii arhitecturale apartinand diferitelor tari. o reala incantare pentru ochi si suflet aceste imagini.
in weekend-ul trecut am mers la un targ de antichitati unde am avut norocul sa gasesc frumoase obiecte din india, china sau olanda. mi-am luat 5 mici statuete din bronz simbolizand zietati indiene reprezentand oameni cu cap de elefant si multe brate stand in pozitia lotus, despre care se spune ca aduc noroc, prosperitate si bani; un elefant din onix; o piatra rosie semipretioasa in forma sferica avand deasupra un tigru din metal, simbol al zodiacului chinezesc; o farfurioara din vestita ceramica olandeza decorata cu o frumoasa pictura in albastru cu mori si case. toate aceste obiecte decorative le-am asezat la loc de cinste pe rafturi printre sticlutele cu parfumuri, carti, cutiute de ceai si alte obiecte care-mi decoreaza camera. sunt expert in amenajari decoratiuni.
ascult cantecul traveller a lui talvin singh si parca plutesc intr-o calatorie spre locurile mult visate all over the world.

sâmbătă, 14 martie 2009

human

ma ghidez in viata dupa niste principii sanatoase sau cel putin asa imi place sa cred. incerc sa fiu bun, sa fac lucruri bune, sa fiu uman. diferite filosofii a diferitelor culturi spun ca daca faci bine atunci binele se va intoarce la tine. platon spunea: fii bun, pentru ca toti cei pe care ii intalnesti au parte de o lupta grea. din perioada greciei antice si pana in zilele noastre au trecut in jur de 2500 ani, multe civilizatii si culturi au inflorit si apoi au apus, s-au schimbat foarte multe desigur, insa noi oamenii am ramas in esenta aceasi. avem sentimente, ganduri, nevoi. goldfrapp canta: are u human or do u make it up? nici the killers nu se lasa mai prejos si intreaba retoric: are we human or are we dancer? pe ritmuri dance de electronic-house duo-ul francez daft punk urmau aceiasi idee: we are human after all. in schimb bjork merge ceva mai departe cu analiza comportamentului uman, de parca lucrurile ar fi fost clare, bagandu-ne si mai mult in ceata: if you ever get close to a human, be ready to get confused, there's definitely no logic. salvarea vine de la human league care spun transant: i'm only human of flesh and blood, i'm made human born to make mistakes. asadar, omul este supus greseli, insa conteaza intentia, actiunea si consecintele.
un faimos cantec spunea: everybody's looking for something, pentru ca asa este, toti cautam ceva.
are u human?

vineri, 13 martie 2009

poison

cand eram copil ma jucam cu alti copii de la bloc un joc de-a prinselea care se numea sticluta cu otrava. isi mai aduce aminte cineva?
de mic mi-au placut mirosurile puternice, imbatatoare, floral-orientale, otravurile. incantatorul parfum al crinilor, tuberozelor, iasomiei sau regina noptii, toate aceste miresme ametitoare imi tulbura simturile, ma atrag si ma farmeca in mod deosebit.
unele parfumuri s-au nascut din mituri. misterioase, carismatice, seducatoare si de neuitat, aceste exceptionale arome ne contureaza personalitatea, dau o nota distincta si ne poarta gandurile spre taramuri exotice. avem nevoie de doar cateva fasuri din splendida alchimie si imediat parfumul isi va dezvalui voalul inmiresmat ca o vraja, facandu-ne dependenti de el.
casa dior a creat de-a lungul timpului 5 luxuriante parfumuri din seria poison, fiind captivante, indraznete, tulburatoare, adevarate arme ale seductiei. au inceput in '85 cu poison, un amestec aromat, spicy, floral-fructat, cu note de tuberoze, fructe de padure negre, ambra si mosc. a urmat in '94 tendre poison, un subtil paradox luminos, impulsiv si tandru, o interpretare mai delicata a otravii. in '98 iese hypnotic poison, un parfum letal, extravagant, provocator, fascinant, obsesiv, diabolic, misterios, construit din acorduri intense ambrat-floral-lemnos, vibrant, opulent si veninos. in 2004 apare pure poison, un deliciu de pura seductie, fresh, senzual, fascinant, avand delicate note florale de bergamota, iasomie, flori de portocal, gardenie, ambra si santal. ultima otrava din seria poison este midnight poison. lansat in 2007 este un parfum construit pe tema cenusaresei si al trandafirului negru. avand note de mandarina, bergamota, trandafir de damasc, chihlimbar, patciuli si ambra, pretiosul elixir floral-oriental degaja senzualitate si un farmec irezistibil dar ambiguu.
parfumul este otrava inimii, spunea paul velery. mai mult chiar, parfumul este o provocare, seductie, vraja, o otrava ametitoare, autentica, devastatoare si nu in ultimul rand fatala.
cine nu a vazut splendidul film perfume: the story of a murderer, realizat dupa romanul de mare succes a lui patrick suskind, care descrie tulburatoarea poveste a lui grenouille despre propria pasiune a mirosurilor, devenind obsedat de crearea elixirului ideal, un parfum care sa seduca instantaneu pe oricine ii intra in raza de actiune. in cautarea ingredientelor potrivite, grenouille este irezistibil atras de parfumul natural al unor tinere fete si nu va ezita sa le ucida pentru a le fura mirosul. actiunea este plasata in franta secolului XVIII.
for the seductress within, a metamorphosis of extraordinary sensuality.

miercuri, 11 martie 2009

iris, sylvia, virginia

to write is to live forever, a spus tina fey in cadrul maiestuoasei gale a decernarii premiilor oscar de anul acesta. mare dreptate are. cei care scriu traiesc pentru totdeauna prin cuvintele lor.
am revazut 3 splendide filme: the hours, iris si sylvia. cele 3 filme descriu viata a 3 celebre scriitoare: virginia woolf, iris murdoch si sylvia plath. interpretate magnific de catre 3 mari actrite: nicole kidman, kate winslet si gwyneth paltrow.
cele 3 scriitoare au multe lucruri in comun. chiar daca s-au nascut in ani diferiti: 1882, 1919, 1932, viata lor a coincis la un moment dat aceleasi perioade de timp. inzestrate cu mult curaj, farmec distins si un mare talent literar, cele 3 romanciere au schimbat perceptia asupra femeii intr-o societate condusa de catre barbati si au contribuit la dezvoltarea literaturii moderne. au trait in anglia o viata boema, au iubit cu pasiune, au fost feministe, intelectuale, percepute ca fiind bizare si au lasat in urma valoroase opere literare.
doua dintre ele au iubit marea, au fost maritate cu scriitori de succes, au avut afinitati si pentru femei, nu au avut copii si s-au sinucis.
those who are dead are not dead, they're just living my head.