miercuri, 30 martie 2011

noblesse oblige

in plimbarile mele prin oras am observat ca in gradini au inflorit zambilele, narcisele galbene, forsythia, magnoliile albe sau roz, salciile au inverzit, ca de altfel toti copacii. natura s-a trezit la viata, dupa ce a hibernat toata iarna, oferindu-ne cel mai frumos spectacol vegetal. in curand va fi o adevarata explozie florala plina de culori si parfumuri suave. pentru mine primavara este cel mai frumos anotimp.
de la carturesti mi-am luat doua carti aparute la nemira, scrise de scriitori germani: noblese oblige, arta de a duce o viata nobila si arta de a scapa cu stil. de la h&m din afi mi-am luat o bluza navy alba cu dungi albastre, imi sta foarte bine cu ea. am vazut niste pantaloni misto, la salariu o sa-mi i-au. deja am un fetis cu hainele. un prieten mi-a dat o camasa bleu zara, cambrata pe corp.
aseara am vazut filmul howl. scriitorul allen ginsberg vorbeste despre viata, orientarea lui sexuala, relatia cu alti scriitori ai acelor ani, generatia beat si arta sa. cel mai faimos poem al sau howl este ilustrat cu benzi desenate, are priza la public, insa este comdamnat de rigorile unei societati puritane din anii '50, impotriva lui fiind un proces de obscenitate intens mediatizat si dramatizat. autorul a fost gasit nevinovat, america este tara libertatii de expresie.
am cateva noi albume: un live a-ha, cascadeur, un ep charlatans, glasvegas, un ep here we go magic, jay jay johanson, un ep moby, the raveonettes, ronan keating, the strokes, the submarines, toploader, tv on the radio, un ep unkle, wolf gang.

duminică, 27 martie 2011

did we have it all?

sunt momente cand ne intrebam daca avem tot ce ne trebuie sau chiar le avem pe toate? intrebarea asta si-o punea si carrie bradshaw din sex in the city. desigur este o mare diferenta intre viata din new york si bucuresti. cu totii ne dorim ceea ce nu avem sau mai mult decat avem. o casa, un iubit frumos care sa ne iubeasca, dotat si sa ne futa bine, bani, o masina bengoasa, haine de firma, faima, prieteni, sanatate si multe altele. nu ne mai multumim cu putin. insa realitatea ne demonstreaza contrariul. o situatie materiala buna nu te face mai fericit. pe moment da, insa nu tine. constientizam asta? de multe ori totul este ca in alchimistul lui coelho, cautam ceva in alte parti cand de fapt acel ceva se afla in noi insa nu il vedem. mai rau este cand iti vinzi sufletul diavolului in schimbul unei false iluzii de avutie. mai devreme sau mai tarziu cu totii platim un pret pentru tot ce consumam. depinde de fiecare ce alege. un bun exemplu pentru mine este povestea dintre narcis si gura-de-aur a lui hesse.

sâmbătă, 26 martie 2011

h&m unirea

al doilea magazin h&m s-a deschis astazi la unirea. scenariul s-a repetat: taierea panglicii la ora 11, multa lume, stat la coada, carpeta rosie, muzica, dorinta de shopping. am intrat dupa 15 minute. am urcat repede la etajul 1, m-am dus glont la raionul barbati. spatiul rezervat noua este ceva mai mare fata de afi, insa un sfert fata de cel destinat copiilor. asta ma enerveaza. am remarcat ca acum erau prezenti mai multi barbati, fiind sambata nu erau la joburi si ca au mai multe haine pe elegant. m-am intalnit cu cativa amici, am schimbat cateva impresii. nu m-a tentat nimic sa-mi iau. am stat o ora apoi am plecat. h&m is my religion.

vineri, 25 martie 2011

h&m bucuresti

nebunie mare azi la deschiderea primului magazin h&m la afi cotroceni. isterie in masa. de parca s-ar fi dat gratis, ar fi fost reduceri sau romanii nu au alte haine. nici una dintre aceste variante. este pentru prima oara cand am vazut atat de multa lume pentru un magazin. shoppingul a devenit un fenomen. am ajuns la fata locului in jur de ora 10, era o mare coada formata din sute de tineri, inaugurarea magazinul era programata pentru ora 11. m-am fatait prin fata intrarii, tot sperand sa intru, insa bariera de bodyguarzi era impenetrabila. am conversat cu cativa straini reprezentanti h&m, le-am spus ca sunt cel mai mare fan din bucuresti. presa multa, covor rosu, lume puhoi, un adevarat eveniment istoric. s-a facut ora 11 si a inceput nebunia. nu am avut incotro decat sa ma asez frumos la coada care se intindea pe 250 de metri pana la zara. am intrat in prima ora, am urcat repede la etaj unde sunt hainele pentru barbati. desi parterul este destinat exclusiv femeilor, etajul era full tot de femei. ce-or fi cautat la barbati nu pot sa inteleg. am inceput cautarea printre rafturile pline de haine. am ales jeansi albastri, un tricou rosu simplu si o curea bleumarin , toate la un pret bun, stilul casual, asa cum port. mi-au placut mai multe haine, insa sunt scumpe pentru bugetul meu modest, poate prind ceva la reducerile din vara. jeansi veneau foarte bine pe un manechin din vitrina. acum a inceput durerea. pentru a proba am stat la coada mai bine de 3 ore, inconjurat de femei. daca erau 7 barbati. m-am simtit in minoritate. la casa am stat la alta coada. per total am petrecut 5 ore in h&m. agonie si extaz. insa sunt multumit de ce mi-am luat. am tinut mortis sa-mi cumpar din prima zi. ce nu-mi place este spatiul destul de mic rezervat barbatilor, cam un sfert din toata suprafata intregului magazin. cred ca meritam mai mult. maine se deschide la unirea. voi merge si acolo. doar sunt fan. jumatate din garderoba mea este h&m. in ultimii 6 ani i-am asteptat sa deschida macar un magazin aici, sa nu mai car hainele h&m din alte orase europene. ma bucur ca in sfarsit au venit in bucuresti, acum ma simt ca la vienna, munchen sau paris. h&m iubeste bucuresti.

joi, 24 martie 2011

pop culture

cultura pop a ramas la fel de actuala in ultimii 30 de ani. multe alte stiluri au aparut, ars intens precum o cometa, apoi au disparut, altele s-a reinventat capatand noi influente. cultura pop are in spate radacini adanci. incerc sa fac o scurta istorie a stilurilor muzicale din ultimul secol. muzica blues s-a nascut la sfarsitul secolului 19 derivand din cantecele de munca si gospel ale afro-americanilor. jazz-ul a aparut la inceputul secolului 20 in america, devenind faimos in anii '20-'40. mai tarziu au derivat rhythm and blues, soul, rock, pop. rock'n'roll-ul s-a dezvoltat la inceputul anilor '50 dintr-o combinatie de blues, jazz, country si gospel. prin mijlocul anilor '60 apare stilul funk, o combinatie de soul, jazz si r& b. in anii '70 se dezvolta subdiviziuni ale rock-ului: rock progresiv, rock psihedelic, heavy metal. muzica punk apare la mijlocul anilor '70 ca un curent impotriva conventiilor societatii. tot in anii'70 ia nastere un nou stil, disco, muzica de dans a cluburilor. la inceputul anilor '80 apare new wave, ce incorporeaza diferite influente si tot acum apare stilul pop, o abreviere a termenului popular. muzica techno si house, o forma electronica a muzicii de dans, se dezvolta tot in anii '80. anii '90 ne aduc mai multe stiluri de muzica total diferite intre ele. pe deoparte stilul alternative rock, cu subgenul grunge in america si indie rock in marea britanie; pe de alta parte muzica rap ce se dezvolta in hip-hop. artistii care au promovat stilul de muzica si cultura pop sunt: madonna, culture club, pet shop boys, erasure, wham, kylie. de asemenea nu putem vorbi despre cultura pop fara a face referinta la simbolurile sale: blugi, coca-cola, mtv, reviste glossy, filme, arta pop. pop is flamboyant, come on strike a pose, let your body move to the music, express yourself, vogue.

miercuri, 23 martie 2011

passion by elizabeth taylor

elizabeth taylor a murit azi dimineata la varsta de 79 de ani, inconjurata de cei patru copii ai ei. dupa luni de suferinta, inima sa a incetat sa mai bata. considerata actrita cu cei mai frumosi ochi din lume, a jucat in peste 50 de filme, onorata cu doua premii oscar, recompensata cu premii pentru activitatea sa umanitara, a fost prieten loial si aparator al comunitatii gay si a fost prima actrita din lume platita cu un milion de dolari pentru un rol, cel din filmul cleopatra. unul dintre fiii ei a declarat: mama mea a fost o femeie extraordinara care a trait viata din plin, cu mare pasiune, umor si dragoste. vom fi mereu inspirati de contributia ei in aceasta lume. elizabeth taylor a fost fara indoiala una din cele mai mari actrite din lume si una din cele mai frumoase femei. i-a placut meseria de actrita, a facut-o cu mare pasiune. a fost o adevarata diva ce a devenit o legenda.
in america exista cateva parfumuri pentru femei marca elizabeth taylor, ce se bucura de un real succes, primul fiind lansat in 1988: passion, white diamonds, diamonds and emeralds, diamonds and rubies, diamonds and sapphires, black pearls, forever elizabeth sau violet eyes.
ma uit la cateva documentare: the shape of the world, 6 parti, filmat in 1991, o calatorie prin istoria celor mai vechi civilizatii; water life, 26 episoade despre viata salbatica din diferite ape; a passage through india, 3 episoade prin impresionanta indie.

duminică, 20 martie 2011

calling all the faithful

am aflat trista veste ca faithless se despart. actualul turneu in care se afla trupa, se transforma intr-unul de adio. dupa 15 ani in care au scos 6 albume de studio, 4 albume de remixuri, mega hituri pe care cu totii am dansat frenetic prin cluburi sau la concertele lor, iata ca faithless vor opri acest proiect. maxi jazz a scris pe site-ul oficial al formatiei: este timpul sa inchidem cartea si sa o returnam bibliotecii. nu credeam ca o aventura poate tine atat de mult. piese ca insomnia, salva mea, god is a dj, we come 1, i want more, sun to me, not going home vor ramane vesnic in inima/creierul/playlist-ul meu. intotdeauna muzica lor mi-a transmis energie pozitiva, am rezonat pe ritmurile lor, o combinatie unica de muzica electronica-house-trance-trip hop. i-am vazut de 4 ori live, a fost o dementa totala, au fost cele mai tari concerte la care am participat. insa nothing lasts forever. you'll be in my heart forever. listen for my voice in future lifetimes, i only grow in your shadow, you're the sun to me. you give me a soul fever and i achieve a new level of grace.

marți, 15 martie 2011

jasmin parfum de printemps

este neobisnuit de cald pentru martie, afara sunt 22-23 de grade. in urma cu 10 zile era iarna, -10 grade. in ritmul asta sarim repede in vara. mi-am strans hainele groase de iarna si le-am scos la inaintare pe cele subtiri. de la gurmans mi-am luat trei cutiute de 50 grame cu desene reprezentand o caravana de dromaderi prin desert, bambus si litere chinezesti model shanghai. imi place mult iasomia, mi-am luat 4 cutii cu betisoare de diferite tipuri: jasmine blossom, egyptian jasmine sau mogra - indian jasmine. de la carturesti mi-am luat 3 carti: din seria ghidul xenofobului doua noi aparitii cehii si islandezii si ciocolata - un aliment esential pentru sanatatea ta.
aseara am fost la hotelul golden tulip victoria, i-am tras-o unui grec.
noi albume: florence and the machine b-sides, pet shop boys coloana sonora a spectacolului de balet the most incredible thing, placebo live si b sides, the strokes, wolf ram heart.

duminică, 13 martie 2011

lost in china

a venit in sfarsit primavara, gata am iesit din hibernare si misunam prin oras. azi a fost o zi superba, calda. la pranz am iesit sa ma plimb, am facut poze caselor vechi, am mers la magazinele de cutiute bernschutz & co si green tea, mi-am luat trei la 100 grame pentru ca mai mici nu aveau. ma bucura mult vremea frumoasa, simt ca renasc la viata, ca ma incarc cu energie pozitiva. au ramas mai putin de doua saptamani pana la deschiderea magazinul h & m din unirea. am vazut ca langa h & m se va deschide pull & bear. concurenta. sa tot ai de unde alege. la parfumeria douglas au adus trei noi arome lacoste l.12.12. blue, green, white; ch men carolina herrera si midnight in paris for men van cleef & arpels, le-am testat, nu mi-au spus nimic.
am vazut cele 6 episoade din lost in china. m-am lasat purtat pe drumul matasii, a cautatorilor de jad, am navigat pe raul yangtze, am vizitat orasul de gheata harbin, provincia yunnan unde convietuiesc 25 de minoritati diferite, provincia gansu unde au temple calugarii buddhisti chinezi si calugarii tibetani, iar in final am ajuns in prosperul beijing. tot legat de istoria/civilizatia chineza am tras doua documentare pe aceasi tema: secrets of the forbidden city si the first emperor: the man who made china. de asemenea vad o serie de trei documentare bbc hidden treasures of australian art, african art si indian art.

marți, 8 martie 2011

the event

la sfarsitul lui noiembrie anul trecut a fost difuzat episodul 10 din serialul the event, dupa care seria a intrat intr-o pauza. iata ca dupa mai bine de trei luni de asteptare serialul a fost reluat, luni am vazut doua noi episoade. a aparut un nou serial: breakout kings, am vazut episodul pilot. filmul ne spune povestea unei echipe formate din cativa detinuti destepti ce ajuta autoritatile in rezolvarea cazurilor, ei primind in schimb reducerea perioadei de detentie. am terminat de vazut cele 8 parti ale superbului documentar human planet si am inceput altele: life of oceans, 4 parti ne prezinta crearea planetei pamant, a oceanelor, a vietii, cum s-a transformat/evoluat totul de-a lungul timpului, misterele din adancurile oceanelor si cu ce amenintari se confrunta acest vast ecosistem; a history of ancient britain, 4 parti; the spice trail, 3 parti ce ne poarta pe indepartatele meleaguri ale asiei pentru a descoperii cum sunt crescute, culese, procesate si vandute cele mai apreciate condimente pe care le folosim cu totii in gastronomie: piperul negru, scortisoara, nucsoara, cuisoarele, vanilia si sofranul; lost in china, 6 episoade in care doi frati americani, jeff si peter, calatoresc prin china prezentandu-ne diferite locuri, povesti si remarcabile realizari ale acestei tari; china's lost pyramids, ne prezinta grandiosul mormant al primului imparat chinez cu a sa uimitoare armata de teracota, alti imparati ai urmatoarelor dinastii, trecutul glorios si sangeros al chinei antice; the last grizzly of paradise valley despre viata salbatica din nordul muntilor cascade din canada. toate aceste minunate documentare ma poarta in calatorii vizuale, imi incanta ochii si-mi deschid portile catre alte culturi, civilizatii, dimensiuni, ere.
pentru ca a fost soare desi batea vantul, la pranz am tras o plimbare. am intrat la sala dalles unde era ultima zi a targului festivalul primaverii, mi-am luat un dragalas ursulet de plus ce este imbracat intr-o rochita rosie ca o capa, apoi am mers la anticariat unde am gasit o minunata carte fusion interiors, contine multe fotografii superbe impartite in sapte capitole: orient, safari, inca, raj, coast, manhattan si heritage. mi se facuse pofta de ceva dulce asa ca am ajuns la carrefour si mi-am luat o punga de wafer rolls cacao, o rulada swiss roll cocoa, o ciocolata cu lapte primola, doua mici batoane de ciocolata cu stafide si rom fagaras, biscuiti cu cacao 5 minute.
printre atatea seriale si documentare imi fac timp sa ascult si muzica. cele mai noi albume descarcate: the dodos, elbow, low.

miercuri, 2 martie 2011

ceai, cafea, ciocolata

dimineata beau cafea, de-a lungul zilei si seara ceai verde, ciocolata mananc oricand am. imi place mult ciocolata, as fi in stare sa consum cateva deodata, de fapt am si facut-o rareori. nu ma pot abtine de la aceste delicii.
de martisor mi-am luat de la o taraba un mic ursulet de plus foarte dragalas, i-am pus numele louis pentru ca la urechiuse si labute materialul este ornamentat cu stelutele simbol al brandului loius vuitton. o amica de la parfumeria douglas mi-au dat cadou un tub de after shave balm ysl l'homme 50 ml, miroase foarte bine. de la carturesti mi-am luat cartea totul despre ceai, cafea, cacao - istorie, beneficii, retete, destul de scumpa insa face toti banii. la anticariat am gasit cartile the world encyclopedia of coffee; the complete book of chocolate and 200 chocolate recipies, superb ilustrate cu tot felul de prajituri si alte dulciuri si un frumos ghid despre viena. mi-am luat cateva cutii de betisoare parfumate: flori de iasomie, bergamota, cannabis, ambra, cuisoare, ceai verde, mosc indian si iasomie egipteana, pentru ca ard in fiecare seara.
muzici noi am: the boxer rebellion, earthling, the liptonians, rem, tahiti 80, veto. ma uit la documentarul bbc human planet, cele 8 parti ne prezinta cum s-au adaptat/traiesc oamenii in diferitele locuri/forme de relief ale planetei: oceane, desert, arctica, jungla, munti, pasuni, rauri si orase.